Je bekijkt nu Nieuwe Nieuwsbrief van de FNV Lidl Kadergroep is Uit!

Nieuwe Nieuwsbrief van de FNV Lidl Kadergroep is Uit!

Ik ben verheugd om aan te kondigen dat de nieuwe nieuwsbrief van de FNV Lidl Kadergroep beschikbaar is! In deze editie bespreekt de kadergroep enkele belangrijke onderwerpen die momenteel spelen binnen onze organisatie en de bredere supermarktsector. Hieronder een overzicht van de onderwerpen die we behandelen:

Onderhandelingen Supermarkt CAO

Na vele maanden aandringen, vond op 26 juni eindelijk de eerste bijeenkomst plaats tussen de vakbonden en de werkgeversdelegatie voor de nieuwe CAO. Helaas kregen wij slechts één datum en ontvingen we de werkgeversvoorstellen pas tijdens de vergadering.

De sfeer was grimmig. De werkgevers schrokken van onze voorstellen en vonden deze niet realistisch. Hun tegenvoorstel was een kortlopende CAO van één jaar, met een loonsverhoging van 2% vanaf 1 januari 2025. Wij besloten niet inhoudelijk op dit voorstel in te gaan en drongen aan op een nieuwe onderhandelingsdatum, die is vastgesteld op 9 juli om 18:00 uur.

Om onze positie te versterken, roepen we iedereen op om lid te worden en de petitie voor een goede CAO te tekenen en te delen. Teken de petitie voor een goede CAO Supermarkten – FNV.

Arbeidstijdenwet en boete

De werkdruk bij Lidl is ongezond hoog, wat we eerder via meerdere onderzoeken hebben aangetoond. Dit is niet alleen slecht voor de werknemers, maar ook voor het bedrijf zelf. Onlangs heeft Lidl een boete gekregen van de arbeidsinspectie vanwege overtredingen van de Arbeidstijdenwet.

Het gebrek aan personeel en ondersteuning leidt tot verkeerde of te lange roosters, vooral voor scholieren. We ontvangen ook klachten over kaderleden en medewerkers die sluit-/opendiensten moeten draaien, wat alleen in uitzonderlijke situaties mag volgens de wet.

Als FNV Kadergroep benadrukken we het belang van naleving van de Arbeidstijdenwet. Zorg ervoor dat de schoolroosters van minderjarige werknemers goed ingevoerd zijn in PIP 2.0. Lidl moet de werkdruk verlagen en jullie de tools geven om de wet na te leven.

Meer informatie over arbeidstijden vind je hier: Arbeidstijdenwet: alles over werktijd, pauze en rust – FNV.

We zien ook overtredingen in pauzes en registratie. Als jullie hierop aangesproken worden, horen wij dat graag via lidlkadergroep@gmail.com.

Zomervakantie en bezetting

De zomervakantie staat voor de deur, maar helaas brengt dit vaak extra problemen met zich mee in de supermarkten. Bij FNV ontvangen we al lange tijd klachten over de bezetting en planningen van Lidl Nederland. Door het personeelstekort zijn de roosters moeilijk rond te krijgen, wat leidt tot lange werkdagen en extra taken voor medewerkers.

We zien ook steeds meer 15-jarigen in dienst. Hoewel zij een bijdrage kunnen leveren, mogen zij slechts beperkt werk uitvoeren, wat extra druk legt op andere medewerkers. Het is essentieel dat al het werk op een gezonde manier wordt uitgevoerd. Als jullie problemen ervaren, horen we dat graag via lidlkadergroep@gmail.com, zodat we dit kunnen monitoren en aankaarten bij Lidl Nederland.

We willen als kadergroep jullie graag laten weten dat voor vragen en opmerkingen de FNV Lidl Kadergroep altijd voor jullie klaarstaat. Neem gerust contact met ons op via lidlkadergroep@gmail.com.

De volledige nieuwsbrief is te downloaden via deze link.

Blijf op de hoogte en laten we samen werken aan een betere werkomgeving!

Geef een reactie