Je bekijkt nu Wij gaan door met onze stakingen, de tweede week.

Wij gaan door met onze stakingen, de tweede week.

De tweede week van de stakingen, het begon allemaal even onzeker, zouden we maandag 15 februari wel met zijn allen naar de staakstraat in Assen kunnen, het weer werd er niet beter op en er werd zelfs code rood afgekondigd voor het hele land door de vele ijzel en gladde wegen die er voorspeld werden. En nu, wat gaan we dan doen, laten we deze staakstraat niet doorgaan, wat heel jammer zou zijn. Druk overleg werd er gevoerd bij de FNV, wel door gaan, niet door gaan. Maar dan kwam zondagavond rond half 9 toch het verlossende antwoord vanuit de FNV, het gaat door, alleen werd de tijd van de staakstraat aangepast van 14 tot 16.00 uur, en dat bleek een goede beslissing, want maandag morgen waren veel wegen onbegaanbaar en waren er door het hele land vele ongelukken. Maar langzamer aan werd het beter en werd er rond 12 uur code geel afgekondigd, en konden we met zijn allen rustig aan op weg naar Assen.

Maar dan gaat toch echt om 14 uur de staakstraat in Assen open, dag 6 van de stakingen en weer was de aanloop goed van iedereen uit het Noorden, langzaamaan kwam iedereen rustig binnen om vervolgens netjes via de aangewezen route de staakformulieren in te leveren. Helaas was deze dag een korte dag, maar dat mocht zeker de pret niet drukken, maar er is natuurlijk niks belangrijkers dan een ieders veiligheid.

Op naar Alblasserdam

Dinsdag 16 februari streken we neer in Alblasserdam, en gelukkig was dit weer een staakstraat die gewoon van 9 tot 15 uur kon plaats vinden. En weer liep het lekker door met iedereen die zijn formulier kwam inleveren. Maar het waren vandaag niet alleen de stakers die kwamen, ook waren daar Tuur Elzinga, kandidaat-voorzitter van de FNV en Gijs van Dijk kamerlid van de PvdA, beide heren kwamen hun steun betuigen en gingen met de stakers in gesprek. De blog van het bezoek van beide heren kun je hier teruglezen.

Snel door naar Weert

Woensdags werd de staatstraat in Weert neergezet, en daar werden jullie weer met zijn allen warm ontvangen door, de medewerkers van de staakstraat. Een echte drive-by via het dc van Lidl mocht natuurlijk niet ontbreken. Al toeterend hebben jullie je daar laten horen, dat het echt anders moet.

Bron: het Parool

Het was zelfs de dag dat de kwartaalcijfers van Ahold naar buiten kwamen, Ahold behaalde het laatste kwartaal van 2020 een wereldwijde omzet van € 19,6 miljard, 18 procent meer dan een jaar eerder. En dan nog wordt er steeds gezegd, we hebben last van de crisis en we kunnen echt niet een loonsverhoging van 5 procent geven. Nou dit gaat natuurlijk weer helemaal nergens over, alle supermarktketens hebben meer dan genoeg geld, en dan maar wat minder naar de aandeelhouders en eigenaren. En als medewerkers verdienen wij natuurlijk een deel van het grote geld van onze werkgevers.

Bergen op Zoom, here we are

De negende dag van de stakingen alweer, vandaag alles opgebouwd in Bergen op Zoom. Weer kwamen er vanuit allerlei regio’s stakers hun stakingsformulieren inleveren in de coronaproof staakstraat. Wat gaan de stakingsdagen snel voorbij, nog 1x een staakstraat opbouwen in Utrecht en dan lopen de stakingen ten einde.

Laatste stakingsdag en wat een opkomst.

Vrijdag 19 februari en alweer de tiende en laatste stakingsdag, en ditmaal bouwen we nog 1x de staakstraat op bij de Jaarbeurs in Utrecht. We hadden geen beter einde kunnen wensen want de opkomst was geweldig, het is super om te zien, dat jullie allemaal zijn gekomen, om deze stakingen geweldig ten einde te brengen.

Tevens kregen we weer ondersteuning vanuit de politiek, Europarlementariër Agnes Jongerius en kandidaat kamerlid Alptekin Akdogan van de PvdA, kwamen de stakers ondersteunen tijdens hun laatste stakingsdag, en er werd dan ook veel gesproken met de supermarktmedewerkers. Via de link hier kun je de impressie teruglezen en zien.

Maar hoe kunnen we nu het best de stakingen afsluiten, we hebben van alles gedaan, verschillende dc’s bezocht met een drive-by en toeteractie, maar wie moeten we echt bezoeken nog, juist de woordvoerder van de supermarktbazen, en laat die nu bij Lidl werken en laat het hoofdkantoor nu in Huizen zitten, vlakbij Utrecht.

Er is dus een stoet auto’s vertrokken rond 11 uur vanuit Utrecht richting het hoofdkantoor van Lidl, om daar een drive-by te doen langs het hoofdkantoor en het aangrenzende filiaal. De medewerkers van het filiaal en hoofdkantoor hebben gemerkt dat we er waren, ook mening klant stond te kijken van wat gebeurt er, de klanten op het parkeerterrein die onze actie konden waarderen stonden te applaudisseren. na 3 rondjes te hebben gedaan over beide parkeerterreinen zijn we weer al toeterend vertrokken.

Drive-by Lidl hoofdkantoor
Livestream #waardeeronswerk: het Supermarkt-debat

Als laatste onderdeel van de stakingen heeft de FNV een livestream georganiseerd, met de titel: #waardeeronswerk: het Supermarkt-debat.

Tijdens deze livestream hebben we teruggeblikt op de eerste serie acties. En zijn actieve FNV-leden die in een supermarkt of distributiecentrum werken, in discussie gegaan met politici van verschillende partijen. De discussie werd gevoerd aan de hand van verschillende stellingen, en deze stellingen gingen dan ook over de noodzaak van meer loon en behoud van de toeslag.

Wil je het debat terug zien, dan kan dat via deze link.

Twee weken staken, en wat gingen die dagen allemaal snel voorbij, we zijn er nog niet en we zullen zeker met zijn allen moeten blijven vechten.

Ik kwam laatst een spreuk tegen die ik jullie niet wil onthouden en precies aangeeft dat we het met zijn allen moeten gaan doen.

Op verandering hopen zonder er zelf iets voor te doen, is als op het treinstation wachten op een boot.

Dit geeft het dus wel goed weer dat we met zijn allen de vakbond zijn, en dat we met zijn allen sterker staan. Dus ben je nog geen lid, meld je dan aan en word lid en sluit je bij ons aan , want samen staan we sterk.

WIJ GAAN GEEN ENKELE UITDAGING UIT DE WEG.

Wil je alle foto’s zien van de afgelopen week gebruik dan deze link.

Geef een reactie