Je bekijkt nu Kitty Jong kom stakers ondersteunen en ACM heeft vraagtekens.

Kitty Jong kom stakers ondersteunen en ACM heeft vraagtekens.

Waar we net waren gestopt met 2 weken van stakingen, hebben we deze 26 februari weer opgepakt, dit alles omdat de werkgevers nog steeds met niks over de brug komen, behalve hun eenzijdige loonsverhoging van 2,5% wat ze met de werkgevers onderling hebben afgesproken, zonder de vakbonden hierin te betrekken. Maar dit levert de supermarktketens wel meteen een onderzoek op van de toezichthouder ACM, die vraagtekens heeft bij deze eenzijdige loonsverhoging, later in deze blog iets meer hierover.

Stakingen weer van start in Houten.

Helaas willen de werkgevers, nog steeds niet meegaan in onze eisen, voor een loonsverhoging van 5% en behoud van onze toeslagen, dus hebben we ons weer voorbereid om verder te gaan met de stakingen, we hadden er net 2 weken van staakstraten opzitten, en we gaan nu verder met stakingsbijeenkomsten en vrijdag 26 februari was het dan zover in Houten.

Vrijdagmorgen om 10 uur was het zover en ging de stakingsbijeenkomst van start, vele collega’s van alle supermarktketens hebben gehoor gegeven aan de oproep om te komen staken.

Deze dag kwam Kitty Jong kandidaat voorzitter van de FNV, langs om de stakers te ondersteunen bij hun acties, en had dan ook lovende woorden en het was dan ook een historisch moment.

Het is opnieuw een historische dag, want we zijn nog steeds in staking bij de supermarkten. Het is een mooie opkomst, historisch want dit is niet een sector die snel in actie gaat. Dit is het begin van veel meer, en we houden vol!

Kitty Jong

Tijdens deze bijeenkomst, is er een drive-by gedaan bij het dc van Jumbo, waar we tevens onze steun en solidariteit hebben laten zien aan FNV Transport, die ook bezig waren met hun actie bij het dc van Jumbo.

Maar hoe zit het nu met de ACM.

Per 1 februari hebben alle grote supermarktketens de salarissen van ongeveer 300.000 werknemers verhoogd met 2,5%, maar volgens de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) is dit mogelijk een overtreding van de wet. De ACM gaat hierover vragen stellen aan de supermarktketens over deze gemaakte afspraak.

De supermarktketens geven aan dat ze deze loonsverhoging alvast hebben doorgevoerd, omdat we nog steeds in afwachting zijn van een nieuwe cao.

De ACM geeft aan dat de werkgevers in het algemeen geen gezamenlijke afspraken mogen maken over het belonen van hun werknemers buiten de cao om, daarom roept dit vraagtekens op bij de ACM en gaat daarom de supermarktketens om uitleg vragen. Mocht het blijken dat de regels zijn overtreden dan kan er eventueel een boete volgen.

Dus we wachten af wat dit gaat brengen en zijn benieuwd naar de uitkomst van het onderzoek, dit hele verhaal kwam ook voor ons totaal onverwacht.

Helemaal omdat het wel eerder is gebeurt, dat er in afwachting van een cao alvast een loonsverhoging plaats vond.

Wel is deze loonsverhogingen net voor het begin van onze stakingsacties naar buiten gebracht, en dit alles om ons de wind uit de zeilen te halen, en zo onze acties te ondermijnen, of te wel gewoon union busting, het pesten van vakbonden, iets wat niet hoort in ons land.

Natuurlijk zijn de medewerkers blij met deze verhoging en is het ook positief, maar het blijft gewoon te weinig als goede verhoging om alles te compenseren wat we mis lopen.

Geef een reactie