Je bekijkt nu Snits is it mei supermerkmeiwurkers iens yn har striid for in nije cao.

Snits is it mei supermerkmeiwurkers iens yn har striid for in nije cao.

Sneek geeft supermarktpersoneel gelijk voor hun strijd om nieuwe cao.

Staken in het hoge Noorden, wat zal dat gaan brengen, het brengt ons alweer bij stakingsdag 15, en dit keer is Sneek aan de beurt, voor ons een thuiswedstrijd.

En vandaag zal voor het eerst ook het CNV gaan aansluiten bij onze stakingsacties. Het CNV is onder tussen ook uit onderhandeld met de werkgevers, en heeft ook de werkgevers, net zoals het FNV een ultimatum gestuurd, maar ook hier geen reactie op gekregen.

Vandaag verzamelen we vlak bij het distributiecentrum van Poiesz, als we rond 10 uur aankomen, staat er al een flinke rij auto’s opgesteld, en menig auto is al voor zien van alle raamvlaggetjes en normale vlag.

We zoeken even een plekje om te parkeren en laten ons inschrijving als staker. Op het veldje waar iedereen staat begint het ook al lekker vol te raken, en dan is nog niet eens iedereen aanwezig.

We worden geïnformeerd dat we nog niet kunnen gaan rijden, omdat er nog mensen onderweg zijn. Mensen komen vanuit het hele land, Weert, Tiel, Oosterhout en ga zo maar door. De planning is dat we rond 11 uur in een colonne van auto’s richting het centrum van Sneek gaan, om daar een drive-by te doen bij de Jumbo en de Aldi aan het Normandië plein, om vervolgens richting de tijdelijke Lidl te rijden om die ook te trakteren op een drive-by.

Dus tot 11 uur is het even wachten, voordat we kunnen beginnen met onze drive-by acties, dus alle tijd om even bij te kletsen en onze eigen auto even te voorzien van de vlaggetjes. Ondertussen druppelen de laatste mensen binnen die onderweg waren.

Dan is het toch echt tijd om op pad te gaan, iedereen wordt verzocht om plaats te nemen in de auto’s en de rij te gaan vormen, voor de colonne richting binnenstad. En het is echt een colonne die we nog niet eerder hebben gehad, meer dan 50 auto’s staan dit keer klaar om deel te nemen.

De stakingsbereidheid neemt steeds meer toe, en de mensen weten dan ook steeds meer de weg naar de stakingsbijeenkomsten te vinden. En dit is natuurlijk wat we willen, want mensen gaan nu steeds meer opstaan voor hun loonsverhoging van 5% en het behoud van hun toeslagen, want van onze werkgevers hoeven we niks te gaan verwachten, daar zit nog geen beweging in. Het laat ook meteen zien hoe de werkgevers over ons denken, en ons behandelen en dat het respect naar ons toe ver te zoeken is.

Op naar de binnenstad van Sneek, al langzaam rijdend gaan we richting de Jumbo en de Aldi, we hebben veel bekijks onderweg, want dit gebeurt natuurlijk niet zo vaak in Sneek. Aangekomen bij de Jumbo gaan de toeters aan en is het snel duidelijk bij iedereen dat we op het plein zijn. Al snel staat het hele plein vol met een lange rij auto’s en komt menig duim van klanten omhoog, ze kunnen zeker onze actie waarderen en mensen geven zelfs aan dat we door moeten gaan totdat we hebben wat we willen.

Op naar de tijdelijke Lidl aan de Lorentzstraat, ook daar gaat de toeter vol aan, en staan de klanten vol verbazing te kijken, en zelfs te applaudisseren. Lidl personeel komt zelfs even buiten kijken van wat er precies gebeurt en ook vanuit de winkel wordt naar buiten gekeken.

We verlaten weer netjes het parkeerterrein en stellen ons op naast de tijdelijke Lidl op het terrein van Douma Staal, waar we op dat moment besluiten door te rijden richting Bolsward, om daar de Jumbo en de Aldi ook even te bezoeken met onze drive-by, want ja in het kader van nu we er toch zijn.

Al met al is dit een geslaagde dag en worden de stakingen steeds groter, en krijgen we vanaf alle kanten steun. Klanten kunnen de acties waarderen en snappen waarom we dit doen.

Wij zullen zeker doorgaan de komende tijd, houd de socials of deze website in de gaten om op de hoogte te blijven, van waar we onze volgende acties zullen gaan houden.

Bron: FNV Supermarkten

Geef een reactie