Je bekijkt nu Alweer 2 jaar geleden dat we onze Lidl collega’s in New York bezochten.

Alweer 2 jaar geleden dat we onze Lidl collega’s in New York bezochten.

Twee jaar geleden is het alweer, dat we met een kleine delegatie van de FNV Lidl Kadergroep richting New York gingen. Dit alles om in gesprek te gaan met de werknemers van de Best Market supermarkten daar, omdat ze een onzekere tijd te gemoed gingen. Lidl had in Amerika de 27 Best Market supermarkten overgenomen, om zo meer uit te breiden. Lidl was op dit moment nog een vrij nieuwe speler in Amerika, en was voor iedereen echt onbekend.

Sinds Lidl de overname bekend had gemaakt, werd het voor de werknemers van Best Market een onzekere tijd, hoe kwam het met hun baan, konden ze wel het aantal uren werken wat ze nu deden, hoe kwam het met hun sociale voorzieningen. Iedereen wou dit graag weten, zodat ze wisten waar ze aan toe waren, maar er kwam helemaal geen informatie naar buiten over wat Lidl nu precies van plan was.

Dus werden we benaderd door RWDSU/UFCW, Local 338, de vakbond die met het hele verhaal rond de Best Markets bezig was of we ook naar hun toe zouden willen komen, want ja wie kunnen het nu beter uitleggen hoe Lidl werkt, dat zijn de mensen die zelf bij Lidl werken. En aangezien we al tijden bezig zijn met internationaal vakbondswerk, was dit natuurlijk voor ons een mooie uitdaging, die we graag aangingen.

Dus voorbereidingen werden getroffen in begin 2019, om vervolgens in april 2019 af te reizen naar Amerika, waar we naar Long Island gingen een eiland voor de Atlantische kust van Amerika, maar dat wel deel uitmaakt van de staat New York.

Eenmaal aangekomen, begon voor ons een drukke week, elke dag stond wel volgepland met bijeenkomsten en winkelbezoeken. En de winkelbezoeken waren toch op dat moment wel het mooiste wat we konden doen, mensen hadden van te voren al te horen gekregen dat we zouden komen, en iedereen die met ons wou praten kon dat laten weten aan Local 338, en wat waren er een reacties binnengekomen. Zoveel reacties dat we dus moesten gaan kiezen, waar we heen zouden gaan. Waar we eerst als 1 grote groep naar de winkels zouden gaan, werd al snel duidelijk voor ons dat we dan heel veel mensen moesten teleurstellen, dus waarom niet opsplitsen in 2 groepen, waardoor we met veel meer mensen konden gaan praten.

We zijn dus de hele week in 2 groepen op pad gegaan om zoveel mensen te bezoeken, om zo al hun vragen omtrent Lidl te beantwoorden en dat waren er nogal wat. Lidl is heel anders dan de typische Amerikaanse supermarkt, daar is het normaal dat er allemaal afdelingen aanwezig zijn zoals: vers vlees & vis, AGF, kaas, zuivel etc., iets wat we in Nederland veel al zien bij Jumbo en AH. Maar Lidl heeft dat niet en ze waren dus ook erg benieuwd of dat Lidl dat zou gaan houden daar.

Nog een vraag die we veel kregen, was over de arbeidsvoorwaarden, hoe dat bij Lidl is geregeld. Nou is er wel een heel groot verschil tussen Nederland en Amerika, hier vallen we als supermarktmedewerkers onder een cao, iets wat ze daar totaal niet hebben, je komt daarbinnen lopen, krijgt een baan aangeboden van 40 uur per week, en dat kan de week erna zomaar 20 uur zijn, contracten kennen ze niet. Dat is wel iets wat mening medewerker daar graag zou willen zien.

Tijdens de 2de dag was het al aardig bekend dat we aanwezig waren in de winkels en kwam er ook al snel vanuit Lidl US een reactie dat we ingehuurde acteurs waren, en dat we niet bij Lidl werkzaam zijn, en ze ons niet moesten geloven wat we zeiden. Sinds dien was er in elke winkel waar we waren wel een leidinggevende die ons constant bleef volgen en precies aan het meeluisteren was, wat er allemaal werd gezegd, waardoor je meteen zag dat de mensen voorzichtiger werden, maar desondanks hebben we zoveel mogelijk mensen die week gewoon bezocht. Helaas konden we niet iedereen bezoeken die week, maar we hebben een filmpje opgenomen, en aangegeven mochten mensen ons willen spreken dat we via Local 338 altijd bereikbaar zijn, en dat ze zelf achter hun informatie aan moeten blijven zitten, want ze krijgen het niet zomaar.

Maar als we dan ook echt in New York zijn dan moeten we natuurlijk ook een echte Lidl zien, en bezoeken. Gaat het er hier zo precies aan toe als we in Nederland gewend zijn. En we hebben dan ook een nieuwe Lidl bezocht in New York, 1tje die nog niet zolang open was op dat moment, en wat blijkt het is bijna de exacte kopie, zoals we de Lidl hier hebben, maar zoals Amerika natuurlijk is moet alles veel groter zijn. Ook hier werden we snel opgemerkt, door het aantal foto’s wat we aan het maken waren, en dus werden we ook al snel benaderd door de filiaalleider, met de vraag wat we aan het doen waren. We hebben het hele verhaal uitgelegd, en na wat aandringen konden we zelfs een rondleiding krijgen achter de schermen.

Het was een zeer drukke week, met vele gesprekken en bijeenkomsten, maar desondanks hebben we tijdens de autoritten nog wel wat kunnen zien van New York, en werden we overal bij langsgereden wat we graag wilden zien en dat hebben we zeker goed benut. Alle vrije uurtjes in de avond die we hadden hebben we zeker gebruikt om goed rond te kijken, en de laatste dag hebben we vrijgehouden om met zijn allen naar het hartje van New York te gaan om rond te gaan kijken en natuurlijk hebben we onze ogen de kost gegeven.

Geef een reactie