Je bekijkt nu Stakers trekken naar Enschede voor hun 30ste stakingsdag.

Stakers trekken naar Enschede voor hun 30ste stakingsdag.


Hoe lang moeten wij nu nog doorgaan met staken, we zijn nu al 30 dagen aan het staken, en nog steeds laten de werkgevers niks van zich horen, en willen ze ons nog steeds geen fatsoenlijke cao aanbieden. En zolang ze niet met ons willen praten, zullen wij natuurlijk doorgaan met onze acties. En dat doen we vanaf nu met een regionale en landelijke stakingsdag. Ik zal in mijn blog meer de nadruk leggen op de landelijke stakingen. De regionale stakingen zijn echt regio gebonden, en in de betreffende regio’s worden gewoon net zoals op de landelijke stakingsdag de supermarkten bezocht.

We staken voor een betere supermarkt CAO. Niet alleen voor de mensen in de winkels, maar ook voor de harde werkers in de distributiecentra. Niet alleen voor mij, maar ook voor jou!

Gaby Kuhn-Goertzen – Kaderlid Aldi Kadergroep

Afgelopen vrijdag 11 juni gingen we met al onze stakende supermarkthelden naar Enschede, om daar ook onze acties onder de aandacht te brengen, want we zijn nu niet alleen meer bezig om de klanten te benaderen, maar sinds vorige week gaan we dus nu ook de supermarkten in, om onze collega’s op de werkvloer in te lichten, hoe het nu precies zit, en wat de werkgevers ons bieden veel te laag is, en dat we ons inzetten voor 5% meer loon en behoud van onze zondag toeslag. Vele collega’s bevestigden, wat we zelf al maanden, en zelfs al jaren weten. Dat ons loon al jaren achterblijft, en dat iedereen toch echt de zondag toeslag wil behouden, voor het extraatje wat ze verdienen op die dag dan. Er is al met al veel begrip voor onze acties, en over het algemeen snappen ze echt wel waarom we dit doen, en voor degene die het niet helemaal snapt, word gewoon alles rustig en begrijpelijk uitgelegd.

Wat er wel op viel in de winkels is dat de collega’s wat benauwd en angstig reageren als ze worden aangesproken, dit alles omdat ze het niet gewend zijn en het allemaal nieuw voor ze is, nog nooit werd er gestaakt in de supermarktbranche, maar de angst trok al snel weg, als de mensen gerust werden gesteld dat er niks kan en mag gebeuren als ze met ons in gesprek gaan.

Lonen moeten verder omhoog.

We zijn niet de enigen die vinden dat onze lonen in de supermarkten omhoog moeten. Onlangs melde Klaas Knot de baas van De Nederlandse Bank, dat de Nederlandse bedrijven het loon van hun personeel meer zouden moeten verhogen. Hij begrijpt dat door de coronacrisis veel werkgevers andere zorgen hebben, maar het vooruitzicht van het herstel van de economie ziet er goed uit, en dat geeft de bedrijven de ruimte om het personeel wat extra’s te bieden. Dit is niet de eerste keer dat Klaas Knot dit zegt, want voor de coronacrisis was hij ook al van mening dat de lonen omhoog moesten.

Het komt er gewoon op neer dat de supermarkten op moeten houden, om zich te verschuilen achter de coronacrisis, het is alles behalve crisis geweest in de supermarkten, de enige crisis die daar is geweest, was de hamsterwoede van de klanten. Er is tijdens het coronajaar een extra omzet van 6.5% gerealiseerd, die boven op de gewone winst kwam, en dan praten we niet om een paar euro’s, maar miljarden aan euro’s. Al dit geld verdwijnt dus in de zakken van de eigenaren en de aandeelhouders van de supermarkten.

En volgens de ING zal de corona-boost voor de omzetten van de supermarkten verdwijnen in het tweede kwartaal van 2021, dit alles komt door de versoepelingen en het openen van de horeca. IN het algeheel zal de daling in heel 2021 ongeveer 0.5% zijn, en dat is voor de supermarkten bijna niks, vergeleken met de gerealiseerde stijgen in 2020. Hier kun je het hele artikel van de ING vinden, mocht je het willen nalezen.

Wij gaan zeker door.

Wij zullen de komende weken zeker doorgaan met onze acties, wij gaan voor die 5% meer loon, en het behoud van de zondag toeslag. De actie bereidheid word steeds groter, en elke week sluiten er meer collega’s aan bij onze acties. Wil je meer informatie ontvangen over waar we komende week staan, mail ons dan. Ben je FNV-lid? Dan krijg je vanzelf een uitnodiging per e-mail.

We staken coronaproof. De staking wordt pas echt een succes als iedereen zich aan de coronaregels houdt. Volg daarom de instructies van de FNV-collega’s op, draag een mondkapje en houd voldoende afstand.

Veilig staken kunnen we alleen met jouw medewerking. Houd je aan de aanwijzingen van de ordedienst!

 

Geef een reactie