Je bekijkt nu Nog 1 stakingsdag voor de zomerstop: We’ll be back

Nog 1 stakingsdag voor de zomerstop: We’ll be back

De supermarkt helden hadden op dinsdag 6 juli nog één keer een stakingsdag voor dat ze beginnen aan hun zomerstop en zelf gaan genieten van hun wel verdiende vakantie. Dit keer was het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaandam aan de beurt, hier hebben ze de directie van Albert Heijn hun eigen cao voor 2020-2022 aangeboden, een cao met goede afspraken over meer loon en de zondag toeslag.

Vele stakende supermarkt helden verzamelden zich rond 14 uur vlakbij het hoofdkantoor van Albert Heijn, om vervolgens rond 15 uur onder begeleiding van muziek richting het hoofdkantoor te lopen, waar ze al waren voorbereid op hun komst, vele hekken werden gesloten, de hoofdingang werd voorzien van extra beveiliging, vanuit de ramen kwam steeds meer bekijks en werden er vanaf alle kanten de mobieltjes gepakt om de stakende supermarkt helden vast te leggen.

Supermarkt heldin Jacky overhandigde een symbolische cao supermarkten aan Bert Mijnen van Albert Heijn. Met een zeer dringende boodschap ‘Waardeer ons werk!’

En zoals het hoort na een ontvangst deed ook Bert Mijnen nog even een klein zegje over onze komst en de cao. En het volgende zei hij hierover.

Kijk, wij herkennen jullie betrokkenheid bij de cao. en dat jullie nu hier staan herkennen we echt als een signaal van: laten we nou zorgen dat we toch met z’n allen aan die tafel komen om met elkaar verder overleg te voeren. En dat willen wij ook, weet je. Samen met andere werkgevers weer zo snel mogelijk met elkaar overleg voeren want wij vinden een goede cao ook belangrijk voor alle medewerkers.

Bert Mijnen – Albert Heijn

En ik ben blij dat ze natuurlijk onze betrokkenheid waarderen, en dat ze het door hebben, dat we echt weer aan die cao tafel willen gaan praten. Maar op het moment dat Bert Mijnen aangeeft, van dat willen wij ook, dan breekt toch echt mijn spreekwoordelijke klomp. Ik kan het niet begrijpen, dat als de werkgevers graag afspraken willen maken over een nieuwe cao, en het belangrijk vinden voor alle medewerkers dat er een goede cao komt. Waarom, maar dan ook echt waarom laten de werkgevers het dan zo lang duren, en geven ze geen reactie tijdens al die 35 stakingsdagen, die we het laatste half jaar hebben gevoerd. Voor mij was dit echt het moment praatjes vullen geen gaatjes, en dan word het echt tijd dat de werkgevers het eens gaan laten zien dat ze dit echt willen.

Tijd om na te denken: we’ll be back

We lassen nu even een zomerstop in en geven de werkgevers eventjes wat tijd om na te denken over hun slechte aanbod voor de nieuwe cao. We laten de werkgevers nadenken tijdens hun ongetwijfeld zeer luxe vakanties in de zon, hoe ze straks ons met een goede cao met een juiste loonsverhoging en het behoud van de zondag toeslag kunnen belonen na de zomervakantie. En doen ze dat niet of komen ze weer met een aanbod wat om te huilen is, dan zullen we gewoon onze acties weer gaan oppakken, en gaan we gewoon door, en dan met hopelijk nog meer supermarktmedewerkers uit de filialen en distributiecentrums.

‘Nu moeten die supermarktbazen niet denken dat ze van ons af zijn. ‘ Een beetje zoals Arnold Schwarzenegger het zei: We’ll be back! Dit is alleen een korte zomerpauze.

Michiel Al – Bestuurder FNV Handel.

Al een halfjaar stakingen.

De supermarkt helden voeren samen met de FNV nu al een halfjaar actie, 35 stakingsdagen zijn we al onderweg. Eind 2020 liepen de cao onderhandelingen vast. Wij hebben onze eisen toe op de cao tafel neergelegd, 5%loon erbij en het behoud van onze toeslag op de zondag. Maar de werkgevers willen niet verder gaan dan 2,25% loonsverhoging per 1 februari 2021 en het halveren van de zondag toeslag. Hier waren we het dus niet mee eens en alles liep vast en de rest is bekend.

De 2.25% loonsverhoging hebben de werkgevers eenzijdig doorgevoerd, zonder overleg met de vakbonden, alles supermarkten aan de cao tafel hebben dit aan hun personeel gecommuniceerd, dat ze dit uit goed werkgeverschap doorvoeren. Dit alles heeft ze een onderzoek van het ACM opgeleverd, het ACM is een onderzoek gestart, omdat dit hele verhaal lijkt op kartelvorming vanuit de supermarkten en dat is iets wat absoluut niet mag. Helaas is er nog geen uitslag van dit onderzoek.

Honderden werknemers hebben inmiddels meegedaan met de stakingen. We zijn begonnen met de staakstraten en optochten vanuit de auto, dit alles door de toen geldende coronamaatregelen. Toen er enige versoepelingen kwamen, konden we ook onze acties opschalen, en werden de klanten erbij betrokken, de selfie actie was geboren. Vele klanten gingen met de stakende supermarkt helden op de foto, en snapten helemaal waarom we bezig zijn met onze acties, en velen van hen riepen de werkgevers dan ook op om hun werknemers te waarderen met een goede cao. En zelfs konden we nog de winkels in om met onze collega’s te praten en ze op de verlopen cao te wijzen, waaruit bleek dat veel mensen niet goed op de hoogte waren, van wat er nu precies speelt. Maar door deze acties sluiten steeds meer mensen zich aan bij de stakingen.

Veel steun hebben en krijgen we uit politiek Den Haag, vele Kamervragen zijn er al gesteld, verschillende Kamerleden van de PvdA, SP en GroenLinks zijn met de stakende helden in gesprek geweest en een aantal hebben zelf mee actie gevoerd. Carin en Christel twee van de stakers hebben zelfs deelgenomen aan het tv programma “Scheef groei in de polder”, gepresenteerd door Jeroen Pauw. Deze afleveringen zijn nog steeds terug te kijken via deze link.

Maar voor nu gaan we eerst onze zomerstop in en gaan we ook genieten van onze vakanties. Mocht er iets te melden zijn dan zal dat zeker zo snel mogelijk online komen.

Geef een reactie