Je bekijkt nu Vakbonden zetten hoog in bij nieuwe onderhandelingen supermarkt CAO.

Vakbonden zetten hoog in bij nieuwe onderhandelingen supermarkt CAO.

Op 1 juli loopt de huidige VGL cao af en het wordt dus tijd voor een nieuwe cao, en het liefst een cao die 2 juli 2023 al in gaat, en niet zoals het altijd bij onze supermarktwerkgevers gaat een half jaar later en dan zonder terug werkende kracht. De laatste jaren zijn wij als supermarktwerknemers er altijd op achteruit gegaan, want het liefst zien onze werkgevers ons bijna gratis werken, toeslagen werden door de week afgeschaft voor de werknemers in de winkels, afgelopen cao traject moest ook onze zondag toeslag er aan geloven en werd die gehalveerd naar 50 procent. De werkgevers willen flexibele en goedkope medewerkers, en het liefst maken ze ook nog de dienst uit hoe je alles vormgeeft in je leven, zolang je er maar 24 uur per dag beschikbaar bent voor ze, van morgens vroeg tot s’ avonds laat.

CAO traject in het kort:

Vanaf dinsdag 23 mei gaan de onderhandelingen weer beginnen voor onze nieuwe VGL cao supermarkten, en ook de datums voor de volgende onderhandelingsrondes zijn al bekend, Deze onderhandelingsrondes zullen zijn op maandag 5 juni en vrijdag 23 juni. En dan hopen we natuurlijk al dat ze eruit zijn en dat er een goed akkoord ligt voor ons als werknemers van de supermarkten, maar ik heb er een hard hoofd in, ik heb het vermoeden dat het weer een spelletje vanuit de werkgevers kan gaat worden, en dat ze het niet serieus nemen, zoals elke cao onderhandeling, eerst lang niks van zich laten horen, om vervolgens met veel verslechteringen aan te komen, en een heel mager loonaanbod.

Helaas hebben de werkgevers nog niet hun inzet of plannen vooraf bekend gemaakt aan de onderhandelaars van de vakbonden, maar om die reden houden de vakbonden ook hun inhoudelijke voorstellen nog even voor hun zelf. Wel willen de vakbonden dat de medewerkers die onder de cao van de supermarkten vallen en per 2 juli 2023 flink op vooruit gaan en dat de lonen tegemoet moeten komen aan de hoge inflatie, zodat de medewerkers ook hun kosten voor de energie, boodschappen, andere vaste lasten kunnen betalen.

Werknemers zitten behoorlijk aan de grond, wij krijgen regelmatig signalen dat mensen steeds moeilijker kunnen rondkomen. De afgelopen jaren hebben deze medewerkers nauwelijks loonsverhoging gekregen.

Danielle Wiek – FNV bestuurder

Stappen van de onderhandelingen:

De FNV is in februari begonnen met het uitvragen naar wat de leden en niet leden willen met hun cao, welke wensen hebben we en wat willen we verander zien in de nieuwe cao. Hier voor is een grote social media campagne geweest en hebben alle leden via de mail hierover informatie gekregen en de oproep om de enquête in te vullen, en de vraag om de enquête door te zetten aan alle collega’s op de werkvloer.

In maart is de voorstellenbrief opgesteld met alle wensen van de leden en niet leden, normaal zou deze naar de werkgevers worden gestuurd, maar aangezien die ook niets lieten horen, is deze brief nog even achtergehouden, en weten de werkgevers ook nog niet wat de eisen vanaf onze kant zijn.

In mei en juni gaan we dus onderhandelen met de werkgevers van de supermarkten en het vak centrum Centraal Bureau Levensmiddelen. Deze onderhandelingsrondes zijn dus op 23 mei, 5 juni en 23 juni.

Het zou mooi zijn als we er daarna uit zouden zijn, dan kan het voorstel aan de leden van de vakbonden worden voorgelegd om over te stemmen, maar ik denk dat ze dan nog niet klaar zijn. Maar mocht het wel zo zijn en de leden stemmen voor dan hebben we een akkoord en een nieuwe cao. Dat kan in verschillende stappen, die zal ik proberen uit te leggen,

Onderhandelingsresultaat: de onderhandelaars hebben gezamenlijk een eindresultaat bereikt. 

Dit resultaat past niet geheel in het vooraf gemaakte afspraken met de leden van de vakbonden, maar is inhoudelijk
voldoende bevredigend. Daarom is er toch sprake van een gezamenlijk bereikt resultaat. Het onderhandelingsresultaat kan neutraal of met een positief advies aan de leden van de vakbonden worden voorgelegd.


Principeakkoord: een principeakkoord is een akkoord dat naar het oordeel van de onderhandelaars past binnen de vooraf gemaakte afspraken. 

Een principeakkoord wordt eigenlijk altijd met een positief advies voorgelegd aan de leden van de vakbonden en door de onderhandelaars verdedigd. Dat is doorgaans (maar niet altijd!) een garantie voor succesvolle afronding van de onderhandelingen. Het is de manier waarop de leden van de vakbonden de overeenkomst ontvangen om er zeker van te zijn of er een akkoord komt.

Maar mochten de werkgevers en de vakbonden niet nader tot elkaar kunnen komen tijdens de onderhandelingen dan kan het natuurlijk ook gebeuren, dat één van de partijen een eindbod neerlegt.

Eindbod: er is geen overeenkomst bereikt. 

De partij die het eindbod doet, ziet geen mogelijkheden meer om tot overeenstemming te komen en legt eenzijdig een laatste bod op tafel. Dit eindbod wordt neutraal of met een negatief advies voorgelegd aan de leden van de vakbonden. Die kunnen met het eindbod akkoord gaan of afwijzen. Na het uitbrengen van een eindbod is bijna niet mogelijk nog concessies te doen.

Geen overeenstemming bereiken, is natuurlijk ook mogelijk. 

De partijen kunnen besluiten om de onderhandelingen te stoppen, bijvoorbeeld vanwege een onoverbrugbare meningsverschillen tussen de werkgevers en de vakbonden Partijen kunnen dan uiteengaan met of zonder afspraken voor een nieuwe onderhandelingsdatum in de nabije toekomst. Vakbonden kunnen in geval van geen overeenstemming ook besluiten om uit de onderhandelingen te stappen en de vakbondsleden op te roepen tot actie en/of stakingen.

Maar staken zullen we niet zomaar doen, we gaan eerst wel kijken of we er met de werkgevers uit kunnen komen, maar mocht dat inderdaad niet lukken, dan zullen we zeker acties of stakingen niet schuwen, want als we iets weten van de laatste maanden is dat staken wel degelijk loont, kijk maar naar de laatste stakingen bij de distributie centra van de Albert Heijn, ook daar werden ze niet serieus genomen en kwamen ze er ook niet uit en werd het werk uiteindelijk ook neergelegd door de werknemers. En hoe langer de stakingen aanhielden, hoe groter de groep met stakers werd, zelf de uitzendkrachten voegden zich bij de stakers. En na bijna 2 weken, kwam Albert Heijn dan toch met een beter aanbod voor de nieuwe cao.

Samen staan we sterker:

Maar mocht het zo ver komen dat we aan acties moeten beginnen, dan zullen we dat als supermarktmedewerkers met zijn allen moeten doen, op dat moment moeten we met zijn allen opstaan en tegen onze werkgevers zeggen, genoeg is genoeg en tot hier en niet verder.

Wij willen een fatsoenlijk loon en een leefbaar loon, om onze werkgevers hoeven wij ons niet zorgen te maken, want die zitten er echt wel warmpjes bij, die krijgen hun riante bonus wel uitgekeerd. Kijk maar een naar de huidige CEO van Ahold Delhaize, Frans Muller deze zijn beloning per jaar is gewoon € 6.284.000 euro, daar moeten we als supermarktmedewerkers lang voor werken, en dan nog zullen we dat bedrag nooit halen. Maar ook heeft de Albert Heijn die onderdeel is van Ahold Delhaize een grote stem aan de cao tafel, dus die willen ook graag op de kosten letten, zodat ze zelf hun bonus niet mislopen en hun aandeelhouders tevreden houden.

Nou laten we als supermarktmedewerkers dan ook maar eens aan onszelf gaan denken en met zijn allen opstaan. En nee het is niet zielig voor de filialen als het op staken aankomt, dat er niemand is om te werken, want ook onze werkgevers vinden het niet zielig als we geen loonsverhoging krijgen of onze toeslagen willen afschaffen. Willen we wat gaan bereiken, dan moeten we nu onze werkgevers laten zien dat het nu echt afgelopen is en dat we als supermarktmedewerkers allemaal achter elkaar staan, bij welke supermarkt we ook werkzaam zijn.

Lid worden van een vakbond loont:

Als FNV-lid sta je met alle leden voor een eerlijker en socialer Nederland. Op dit moment zit Nederland in een inkomenscrisis, met miljoenen gezinnen in de financiële problemen. Nederland verdient beter en daarom moeten de lonen, uitkeringen en AOW omhoog! En daar hebben we jouw hulp bij nodig. Want met hoe meer mensen we zijn, hoe sterker we staan richting werkgevers en politiek Den Haag.

Lid worden is nu extra voordelig en kent ook allerlei andere voordelen.

  • Persoonlijk advies over jouw werk, inkomen en loopbaan.
  • Invloed op jouw arbeidsvoorwaarden via je cao.
  • Advies over financiële planning en hulp bij geldzorgen.
  • Hulp bij jaarlijkse belastingaangifte en toeslagen.
  • Ondersteuning bij beroepsziekten en letselschade.
  • Korting op onder andere verzekeringen, energie en dagelijkse boodschappen.
  • Contributie teruggave via je werkgever omdat dit geregeld is in de VGL cao, dit voordeel loopt op tot bijna 40%

Als nieuw lid betaal je nu in totaal €25 voor de eerste 6 maanden. Daarna kost het lidmaatschap €18,27 per maand. Jongeren, studenten, gepensioneerden of werknemers met een (tijdelijk) lager inkomen, betalen 25% tot 50% minder. Via deze link kun je berekenen wat dit voor jou zou betekenen,

Waar wacht je nog op?

Wil en ben je er klaar voor om je bij ons aan te sluiten en samen verder te strijden? Schrijf je dan in via deze link en maak direct gebruik van de voordelen van het FNV-lidmaatschap.

Geef een reactie