Je bekijkt nu Een week vol met stakingen voor 5% loonsverhoging.

Een week vol met stakingen voor 5% loonsverhoging.

Sinds 9 februari zijn de supermarktmedewerkers weer aan het staken. Dit alles voor een betere cao en een 5% loonsverhoging. De werkgevers hebben nu lang genoeg de tijd gehad om met een fatsoenlijk bod te komen en daar komen ze niet mee over de brug. Waar we net tijdens het begin van de 2de lockdown onze fysieke acties hadden gestaakt voor een ieders veiligheid, hebben we deze nu weer op gepakt. Het is nu mooi geweest, en nu gaan wij geen enkele uitdaging meer uit de weg.

Coronaproof staken

De stakingen waar we nu mee bezig zijn, gebeuren helemaal coronaproof omdat, het nu gewoon niet mogelijk is om met zijn allen bij elkaar te staan op een groot veld. De FNV zet elke dag in een andere regio een staakstraat neer, waar je met de auto of fiets door heen kan om je zo in te schrijven als staker. Kijk voor alle informatie bij mijn blog, die ik al over de stakingen had geschreven, deze vind je hier.

Kaderlid Abdel legt uit hoe een staakstraat werkt.
Konijn uit de hoge hoed

De dag voordat de stakingen begonnen hebben de supermarktbazen een eenzijdige en zonder akkoord met de bonden een mini-loonsverhoging afgekondigd. Een kleine loonsverhoging van 2,5% en een heel hartelijk dankjewel voor onze inzet in 2020, waar is dan die loonsverhoging gebleven. Mari Martens sectorhoofd FNV handel, had hier het volgende over te zeggen.

“Als ze dit, de dag voor de acties weer beginnen, naar buiten brengen, geeft dat hoop voor de toekomst. Maar dit wordt een traject van lange adem.”

Mari Martens – Sectorhoofd FNV Handel
Stakingsdagen

De eerste stakingsdag was dus op 9 februari, een verrassingsstaking bij het dc van Detailresult (Dirk v/d Broek& Dekamarkt) in Velsen-Noord. De supermarktmedewerkers trotseerden hier de vrieskou en dat allemaal om voor alle supermarktmedewerkers een betere cao met 5% loonsverhoging en behoud van de toeslagen te eisen.

Verrassingsactie bij dc Detailresult

10 februari werd de eerste staakstraat ingericht werderom in Velsen-Noord, en de supermarktmedewerkers wisten deze staakstraat dan ook zeker volop te vinden.

Impressie eerste staakstraat Velsen-Noord.

Vervolgens ging 11 februari de staakstraat richting Oosthout in de provincie Gelderland. Ook hier weer een grote aanloop van stakende supermarktmedewerkers. Er werd zelfs even een korte drive-by bij het DC van Lidl in Oosterhout gedaan.

Wachtrij bij de staakstraat in Oosterhout Gld.

En dan vandaag 12 februari staat de staakstraat in Eindhoven, ook hier weer veel toeloop van supermarktmedewerkers die hun helemaal inzetten voor de loonsverhoging van 5%, en het helemaal zat zijn om niet gewaardeerd te worden.

Vanaf maandag gaan we weer door met de stakingen en we gaan dan beginnen in Assen, om zo vervolgens door te gaan naar Alblasserdam (di), Weert (woe), Bergen op Zoom (do) en dan door naar Utrecht (vrij).

Blijf allemaal komen naar de staakstraten verspreid in het land, doe mee voor je eigen toekomst en portemonnee, want van onze werkgevers hoeven we niet veel te verwachten, en ze gaan het ons niet cadeau geven, daarom moeten we het zelf gaan halen bij onze werkgevers.

Kijk hier voor een foto impressie van alle staakstraten.

Geef een reactie