Je bekijkt nu Naar een eerlijke supermarkt-cao: Tijd voor Respect en Actie vanuit de werkgevers

Naar een eerlijke supermarkt-cao: Tijd voor Respect en Actie vanuit de werkgevers

Op 13 juni jl. schreef ik al een blog waarin ik meldde dat er eindelijk een doorbraak was in de cao-onderhandelingen voor de supermarkten. De werkgevers hadden eindelijk een datum geprikt voor de onderhandelingen, namelijk 26 juni, oftewel aankomende woensdag. Het probleem is echter dat dit de enige geplande datum is, terwijl het gebruikelijk is om meerdere datums te plannen voor de cao-onderhandelingen. Daarnaast moeten de werkgevers met een voorstellenbrief komen waarin zij hun ideeën en wensen voor de cao uiteenzetten.

Gebrek aan respect voor werknemers

Uit deze gang van zaken blijkt wederom dat de werkgevers de arbeidsvoorwaarden voor hun werknemers niet serieus nemen. Ze zouden meer respect moeten tonen voor onze arbeidsvoorwaarden en meer aan hun werknemers moeten denken. Ze vergeten dat ze zonder ons nergens zijn. Wie doet dan het werk voor hen? De tijd dat er voor iedere werknemer tien anderen klaarstonden, is voorbij. Overal is een tekort aan personeel, en veel filialen van de betrokken partijen hebben moeite om de roosters rond te krijgen.

Cao verloopt zonder nieuwe overeenkomst

Daarnaast loopt de huidige cao al af op 2 juli en is er nog steeds geen nieuwe cao in zicht. Dit is iets wat de werkgevers telkens doen: de cao laten verlopen en vervolgens maanden wachten voordat ze een nieuwe cao afsluiten, zodat het hen minder geld kost. De cao met terugwerkende kracht laten ingaan, doen ze namelijk niet. Dit is wederom een teken dat ze ons als werknemers niet serieus nemen.

Oproep tot respect en waardering

Het wordt echt tijd dat de werkgevers inzien dat het anders moet en dat ze ons meer respect en waardering tonen. Ze verdienen miljoenen, zo niet miljarden, en ieder jaar schrijven de aandeelhouders en de eigenaren winsten bij op hun bankrekening, terwijl onze arbeidsvoorwaarden achterblijven.

Toekomstige onderhandelingen

Laten we hopen dat de werkgevers niet bij deze ene onderhandelingsdag blijven en meteen nieuwe data plannen om verder te onderhandelen en met hun voorstellen op tafel komen. Zodat ze ons vanaf nu echt gaan respecteren en belonen voor onze inzet. Veel mensen doen dit werk omdat ze het leuk vinden en een hart hebben voor het bedrijf waarvoor ze werken. Dit moeten onze werkgevers ook eens gaan inzien. Kom met alles over de brug en zorg dat de nieuwe supermarkt-cao snel geregeld is, zodat we krijgen wat we verdienen en niet pas maanden na het aflopen van de cao.

Oproep tot actie

Laten we met z’n allen onze stem laten horen, of je nu wel of geen lid bent van de FNV. Samen staan we sterker. Natuurlijk loont het om lid te zijn van de vakbond; er zijn veel voordelen zoals juridische ondersteuning, gedeeltelijke teruggave van de vakbondscontributie via je loonstrook en verschillende kortingen. Mocht je nu lid willen worden, dan kun je via deze link naar de juiste pagina gaan.

Zodra er meer nieuws is, laat ik jullie dat natuurlijk weten. Voor nu hoop ik dat ze doorpakken met de onderhandelingen en een goede cao met goede arbeidsvoorwaarden voor ons afspreken.

Geef een reactie