Je bekijkt nu Werkgevers komen met onacceptabel aanbod: Teken de petitie voor echte waardering!

Werkgevers komen met onacceptabel aanbod: Teken de petitie voor echte waardering!

De onderhandelingen voor een nieuwe VGL supermarkt CAO zijn inmiddels in de derde ronde beland, en het is duidelijk dat de weg naar een eerlijke en rechtvaardige overeenkomst nog lang niet bewandeld is. De eerste twee rondes waren een grote teleurstelling. Werkgevers lijken geen enkele bereidheid te tonen om serieus te praten over de punten die voor ons, de werknemers, van groot belang zijn. In plaats daarvan komen ze met een schandalig slecht aanbod: een loonsverhoging van slechts 2% voor een periode van 9 maanden. Dit is simpelweg onacceptabel.

Waarom is dit zo belangrijk?

Het is van cruciaal belang dat wij, als werknemers, een luid en duidelijk signaal afgeven aan onze werkgevers: genoeg is genoeg! Het is niet langer acceptabel dat we worden afgescheept met karige voorstellen die onze koopkracht niet eens in stand houden, laat staan verbeteren. We verdienen een loonsverhoging die recht doet aan onze harde arbeid, vooral in een tijd waarin de kosten van levensonderhoud blijven stijgen. Daarnaast eisen we dat het jeugdloon teruggaat naar 18 jaar, en dat er een eerlijke herwaardering komt van het functiehandboek.

Standpunt van de FNV

De FNV zet zich in voor een aantal belangrijke punten in deze onderhandelingen:

  1. Een fatsoenlijke loonsverhoging: We willen een loonsverhoging die past bij het harde werk dat wij elke dag verrichten.
  2. Jeugdloon vanaf 18 jaar: Het is hoog tijd dat jongeren vanaf 18 jaar het volledige minimumloon verdienen.
  3. Eerlijke herwaardering van het functiehandboek: Functies moeten eerlijk worden gewaardeerd, zodat iedereen een salaris ontvangt dat in lijn is met zijn of haar verantwoordelijkheden.
  4. Een snel akkoord: Onze CAO is al verlopen op 1 juli 2024. Het is onacceptabel dat de werkgevers geen haast lijken te hebben bij de onderhandelingen.

Wat hebben de werkgevers tot nu toe op tafel gelegd? Een minimale loonsverhoging van 2% per 1 januari 2025. Verder zijn er geen concrete afspraken gemaakt, en het lijkt erop dat ze helemaal geen haast hebben om tot een akkoord te komen.

Derde Onderhandelingsronde: 23 september 2024

De derde onderhandelingsronde staat gepland voor 23 september 2024. Dit is het moment waarop wij als werknemers onze stem moeten laten horen en duidelijk moeten maken dat we niet genoegen nemen met halfslachtige voorstellen.

Onderteken de petitie: Laat je stem horen!

Het is daarom van groot belang dat we als werknemers blijven strijden voor onze rechten. Een van de manieren waarop je dit kunt doen, is door de petitie te ondertekenen. Deze petitie tekst is inmiddels beschikbaar in het Nederlands, Engels en Pools, zodat al onze collega’s hun steun kunnen betuigen, ongeacht hun taalachtergrond. Iedereen kan de petitie ondertekenen, ook als je geen lid bent van de FNV.

De petitie is ondertussen al bijna door 5000 mensen ondertekend, maar dat is nog niet genoeg. We hebben nog veel meer handtekeningen nodig om een krachtig signaal af te geven aan de werkgevers. Samen kunnen we duidelijk maken dat we een eerlijke CAO eisen – een CAO die recht doet aan onze inzet en die ons de waardering geeft die we verdienen.

Dus heb je de petitie nog niet ondertekend, doe dat dan nu en deel de petitie met al je collega’s op de werkvloer, in de whatsapp groepen of via welke manier dan ook. 

Protestlied voor de CAO-onderhandelingen: "Come Across the Bridge"

In onze strijd voor een eerlijke CAO is elke stem belangrijk, en wat is een betere manier om onze boodschap krachtig en luid te laten horen dan met een protestlied? Met trots presenteer ik: “Come Across the Bridge”. Dit nummer heb ik speciaal gemaakt voor de CAO-onderhandelingen, waarin de eisen en het onredelijke standpunt van de werkgevers op muzikale wijze wordt overgebracht.

Waar gaat “Come Across the Bridge” over?

Het nummer weerspiegelt de frustratie en vastberadenheid van ons als werknemers. In de tekst worden de oneerlijke en karige voorstellen belicht die de werkgevers blijven doen, zoals de schamele loonsverhoging van 2% voor 9 maanden. De tekst gaat onder andere over onze eisen: een fatsoenlijke loonsverhoging, minder werkdruk en het dringende belang van een snel akkoord nu onze CAO al verlopen is.

“Come Across the Bridge” roept werkgevers op om de kloof tussen hun starre standpunt en onze gerechtvaardigde eisen te overbruggen. Het is een oproep tot actie, een uitnodiging voor dialoog, maar ook een waarschuwing: we zijn klaar om onze stem nog luider te laten klinken als onze rechten blijven worden genegeerd.

Deel het nummer en laat het gehoord worden!

Dit protestlied is niet alleen voor ons, maar voor alle supermarktmedewerkers die genoeg hebben van de oneerlijke behandeling. “Come Across the Bridge” mag vrij gedeeld worden – speel het op je werk, deel het met collega’s, verspreid het op sociale media. Misschien kunnen we het zelfs rechtstreeks bij de werkgevers krijgen, zodat ze niet langer kunnen wegkijken van onze boodschap.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat onze eisen gehoord worden, en dat de werkgevers begrijpen dat we niet zullen rusten totdat we de waardering krijgen die we verdienen.

Deel “Come Across the Bridge” en laat onze stem niet alleen klinken, maar daverend galmen!

Recht om te praten met de vakbond

Als werknemer van een supermarkt heb je het recht om met de mensen van de vakbond te praten. Je werkgever kan en mag je dit niet verbieden. Mocht je werkgever toch proberen dit te verbieden, dan is dat absoluut onwaardig gedrag van een werkgever. Het is volkomen logisch dat wij als werknemers het recht hebben om te weten hoe de vork in de steel zit en dat we op de hoogte worden gehouden over het verloop van onze CAO-onderhandelingen.

Als je werkgever je wel probeert te verbieden om met de vakbonden te praten, laat dit dan direct weten aan de FNV. of via de kadergroepen van de FNV binnen jouw concern. Het is belangrijk dat we deze misstanden aan het licht brengen en ervoor zorgen dat iedere werknemer zijn of haar recht op informatie en inspraak kan uitoefenen.

Geef een reactie