Je bekijkt nu Bijeenkomst met werkgevers blijkt grote lege huls.

Bijeenkomst met werkgevers blijkt grote lege huls.

Wat zo mooi leek te zijn, blijkt gewoon één grote leugen te zijn voor de werknemers en ze worden dan ook niet serieus genomen.

Net na de eerste lockdown hadden werden de cao-acties opgeschort, voor een ieders veiligheid, en door alle coronamaatregelen die er zijn, maar altijd zijn we eerlijk en oprecht geweest, in wat we willen en waarom we dit willen en dat dit meer dan mogelijk is.

We stonden dan ook verbaast dat er opeens een reactie kwam vanuit de werkgevers, met een uitnodiging om te praten. We hadden allemaal enige hoop dat ze me een beter aanbod zouden gaan komen, maar niks blijkt minder waar.

De uitnodiging bleek een lege huls. Ze bieden minder dan de helft van wat we vragen.

Mari Martens FNV-sectorhoofd Handel.

Net zoals ze bij de vorige crisis al riepen dat er niks kon, omdat er crisis was en alles onzeker was, gebruiken ze nu alleen het woord corona en dat alles onzeker is in de tijd van de pandemie. Maar laat 1 ding zeker zijn, de omzetten van de supermarkten zijn door het plafond geschoten, en de winsten die zijn ver boven doelstellingen uitgekomen. Maar om hun personeel hier iets van te gunnen, dat kan niet, want we leven in een onzekere tijd.

Ze geven ons als werknemers liever nog een slechter bod, dan wat er al ligt. Zo willen ze nu een cao van 2 jaar met aan het einde van die 2 jaar dan uiteindelijk structureel 5% meer, maar voor de maanden april 2020 tot nu willen ze niks met terugwerkende kracht geven.

Dus omgerekend komen we heel laag uit qua loonsverhoging over deze 2 jaar, en daarbij willen ze dan ook nog even de zondag toeslag halveren en dan niet alleen voor de winkels, maar ook meteen maar voor de distributiecentra.

Pensioenakkoord:

Dan hebben we daarnaast nog het hele verhaal over de pensioenen voor de supermarktmedewerkers. Ook daar willen we graag afspraken over maken. Het werk in de winkels en distributiecentra is fysiek zwaar werk, zodat er eventueel eerder gestopt kan worden met werken. Ook werden de pensioenpremies al per 1 januari 2021 verhoogt, waardoor we minder overhouden op onze loonstrook.

Maar de werkgevers willen over geen enkele verbetering praten en zijn dan ook overal tegen.

Positie jongeren binnen de supermarkten:

Ook voor de jongeren zullen er veranderingen moeten komen, en we willen dat de mensen van 21 jaar een volwassen loon krijgen uitbetaald, wat nu pas op je 23ste is. Uiteindelijk willen we naar een leefbaar loon voor iedereen, of te wel een minimumloon van € 14 per uur. En daar gaan we ons ook zeker voor inzetten. #kiesvoor14

Op vrijdag 29 januari staat er een nieuwe afspraak gepland met de werkgevers, maar daar hoeven we denk ik ook niks van te gaan verwachten.

Hoe nu verder:

Dus nu gaat echt de tijd komen dat we met zijn allen moeten gaan opstaan en actie gaan voeren. Voor nu zijn we nog steeds online bezig met onze acties, dus maak een selfie met je boodschap aan je werkgever en plaats deze op de FNV Supermark Facebookpagina.

Zo doe je mee:

  • Pak een vel papier of karton en schrijf er een korte kreet op en de hashtag #waardeeronswerk
    Voorbeeld: Personeel doe je niet in de bonus. Ik verdien beter. Ik verdien meer. Waardeer mijn werk. 
  • Maak nu een foto van jezelf met jouw kreet. 
  • Deel deze foto openbaar op jouw Facebook en/of Instagram. Schrijf kort op  waarom je meedoet en sluit af met #waardeeronswerk.
  • Deel je jouw selfie op Facebook? Vergeet dan niet FNV Supermarkt te taggen.​
  • Roep je collega’s op om ook mee te doen.
  • Vraag je volgers, vrienden en familie om jouw bericht te liken en te delen.

Zodra het weer kan en mag zullen we zeker onze acties weer gaan oppakken, om aan de werkgevers te laten zien dat we bloedserieus zijn.

Maar voor dit aanbod wat er nu ligt: NO DEAL.

Geef een reactie