Je bekijkt nu Strijd voor Rechtvaardigheid: Eerste ronde van cao-onderhandelingen supermarkten teleurstellend

Strijd voor Rechtvaardigheid: Eerste ronde van cao-onderhandelingen supermarkten teleurstellend

Woensdag 26 juni in de avond was het dan eindelijk tijd voor de eerste ronde van de cao-onderhandelingen voor de nieuwe VGL CAO supermarkten. Aan tafel zaten de vakbonden FNV en CNV, de VGL die de supermarkten vertegenwoordigt, en het Vakcentrum dat de zelfstandige ondernemers vertegenwoordigt.

Onderhandelingsdelegatie FNV

Voor de FNV zitten in de onderhandelingsdelegatie:

 • Michiel Al – CAO-onderhandelaar FNV
 • Margje van der Woude – CAO-onderhandelaar FNV
 • Carin Steenbergen – FNV Kaderlid Lidl
 • Alwin Roobeek – FNV Kaderlid Aldi
 • Michael van Dalen – FNV Kaderlid Jumbo
 • Tom Stuart – FNV Kaderlid AH

Eerste onderhandelingsrond

Gisteren bracht Distrifood al nieuws naar buiten dat er veel chagrijn was bij de eerste onderhandelingsronde. Dit was onder andere te wijten aan het pleiten van een treuzelboete door het CNV, wat inhoudt dat voor elke maand die het langer duurt voordat er een nieuwe cao is afgesloten, de supermarkten een boete moeten betalen.

Vandaag kwam er via de FNV-nieuwsbrief meer informatie naar buiten over de onderhandelingen. De FNV heeft zijn voorstellenbrief overhandigd aan de werkgevers met daarin de wensen van de werknemers.

Voorstellen FNV

De belangrijkste punten in de voorstellenbrief zijn:

 • Loon en toeslagen
 • Veilig en gezond werken
 • Werkzekerheid
 • Opleiding en scholing
 • Fit de eindstreep halen

Deze zaken zouden vanzelfsprekend moeten zijn voor iedereen. Wil je de hele voorstellenbrief lezen, dan kun je die hier vinden.

Reactie werkgevers

Tijdens de onderhandelingen kwamen de werkgevers met een loonbod van 2%, dat pas ingaat op 1 januari 2025. Dit is volstrekt onacceptabel. Ten eerste is de inflatie al veel hoger, waardoor we er niet op vooruitgaan. Ten tweede betekent dit dat we tot 1 januari 2025 geen loonsverhoging krijgen, terwijl onze huidige cao al op 2 juli 2024 afloopt.

Teleurstelling en woede

Dit loonbod toont wederom aan dat de werkgevers ons als werknemers niet serieus nemen. Ze lijken niet te begrijpen dat zonder ons werk de producten niet geleverd, gevuld en afgerekend worden. Het is dezelfde trend die we al jaren zien: onze cao wordt steeds verder uitgekleed, terwijl werkgevers blijven roepen dat ze het zwaar hebben en ondertussen winsten maken die ze in hun eigen zak steken of uitdelen aan aandeelhouders.

Onze rechten

Als werknemers hebben we recht op een goede cao met goede arbeidsvoorwaarden en een fatsoenlijk loon. We willen dit op een gezonde en veilige werkplek kunnen doen. Aangezien we van onze werkgevers op dit moment niet veel kunnen verwachten, zullen we zelf actie moeten ondernemen.

Actie voeren

We kunnen nu alvast in actie komen via de petitie die de FNV is gestart. Hiermee laten we de werkgevers zien dat we verbeteringen eisen. Iedereen kan de petitie tekenen, of je nu wel of geen lid bent van de FNV. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer druk we kunnen uitoefenen op onze werkgevers.

Vervolg onderhandelingen

Het vervolg van de onderhandelingen is gepland op dinsdag 9 juli 2024. Dan zullen de bonden weer met de werkgevers om tafel gaan om verder te praten. Laten we hopen dat onze werkgevers dan met betere voorstellen komen en beseffen dat ze ons met meer respect moeten behandelen.

Werkgevers, onthoud: zonder ons zijn jullie nergens. Zonder ons hebben jullie geen winsten om jullie zakken te vullen. Neem je verantwoordelijkheid en geef ons waar we recht op hebben.

Geef een reactie