Je bekijkt nu Hoe werkt het: ziekmelden in de supermarkt

Hoe werkt het: ziekmelden in de supermarkt

Welkom bij een nieuw onderwerp in de rubriek “Hoe Werkt Het”. Deze keer behandelen we een veelgestelde vraag vanaf de werkvloer: Hoe werkt het precies als je ziek bent? Wat mag je leidinggevende wel of niet vragen, en hoe zit het met je loondoorbetaling tijdens ziekte? In deze blog gaan we dieper in op de regels rondom ziekmeldingen in de supermarkt, je rechten en plichten als werknemer, en wat je kunt verwachten volgens de VGL-cao en het beleid van Lidl.

Het is belangrijk om te weten dat elke supermarktorganisatie eigen procedures heeft voor het melden van ziekte. In deze blog ga ik specifiek uit van de werkwijze bij Lidl. Andere supermarkten kunnen een andere aanpak hanteren, maar de wetten en regelgeving omtrent loondoorbetaling en re-integratie zijn voor alle supermarktorganisaties gelijk en vastgelegd in de wet.

Ziekte melden: wat te doen?

Wanneer je door ziekte of een ongeval niet kunt werken, moet je dit direct en persoonlijk melden bij je leidinggevende, vóór de start van je werkdag. Bij bedrijven zoals Lidl mag dit niet via sms of WhatsApp, maar moet dit telefonisch of persoonlijk gebeuren. Zodra je beter bent, meld je dit ook direct aan je leidinggevende, zodat de herstelmelding correct wordt geregistreerd. Vergeet niet om te controleren op je salarisstrook of de uren goed zijn verwerkt.

Dit geldt voor zowel vaste medewerkers als hulpkrachten. Ook hulpkrachten moeten zich op tijd ziekmelden en contact houden met hun leidinggevende en de bedrijfsarts. Lidl hecht er veel belang aan dat alle medewerkers zich correct ziekmelden en gebruikmaken van het verzuimprotocol.

Wat mag je leidinggevende wel en niet vragen?

Bij je ziekmelding mag je leidinggevende enkele zaken vragen, zoals:

  • Hoe lang denk je ziek te zijn?
  • Zijn er dringende taken die overgenomen moeten worden?
  • Heb je contact opgenomen met de bedrijfsarts?

Je hoeft echter geen medische details te geven. Je leidinggevende mag niet vragen naar de aard van je ziekte of de behandeling die je ondergaat. Deze informatie is vertrouwelijk en mag alleen met de bedrijfsarts gedeeld worden. De bedrijfsarts adviseert vervolgens je werkgever over jouw mogelijkheden om te re-integreren.

Vervanging regelen bij ziekte: wie is verantwoordelijk?

Een belangrijk punt om te benadrukken is dat jij als medewerker niet zelf verantwoordelijk bent voor het regelen van vervanging bij ziekte. Hoewel leidinggevenden dit soms van je verwachten, is het hun taak om de dienst opnieuw in te vullen. Natuurlijk kun je, als je daartoe in staat bent, helpen door een bericht in de WhatsApp-groepsapp te plaatsen, maar dit is absoluut geen verplichting. Het vinden van vervanging hoort bij het werk van de leidinggevende en kan niet van jou worden verlangd.

Loondoorbetaling tijdens ziekte

Tijdens ziekte heb je recht op loondoorbetaling, maar het bedrag dat je ontvangt verandert na verloop van tijd. Bij Lidl zijn de regels als volgt:

  • De eerste 26 weken: Je ontvangt 100% van je salaris.
  • Na 26 weken: Je krijgt 90% van je salaris.
  • In het tweede ziektejaar: Je krijgt 80% van je salaris over de uren dat je arbeidsongeschikt bent. Dit percentage wordt verhoogd naar 90% als je voldoende meewerkt aan je re-integratie en gebruikmaakt van je restcapaciteit. Deze regeling is vastgelegd in de VGL supermarkt cao, waarin specifieke afspraken staan over loondoorbetaling en de voorwaarden voor re-integratie tijdens langdurige ziekte.

Het is belangrijk om deze cao goed door te nemen, zodat je weet welke rechten en plichten je hebt gedurende een langdurig ziekteverzuim.

Betaling van ziekteuren en contracturen

In de eerste drie weken van je ziekte krijg je de uren uitbetaald waarvoor je op dat moment ingepland stond. Stel dat je voor 32 uur per week ingepland stond, maar je contract voor 20 uur is, dan worden in de eerste drie weken 32 uur per week uitbetaald. Na deze drie weken wordt de betaling gebaseerd op je contracturen, dus 20 uur per week.

Wachtdagen: wat houdt dit in?

Een wachtdag is de eerste dag van ziekte waarop je geen loon krijgt uitbetaald. Het doel hiervan is om kortdurend verzuim te ontmoedigen. Bij Lidl wordt een wachtdag alleen ingehouden vanaf je tweede ziekmelding in hetzelfde kalenderjaar. Voor de eerste ziekmelding van het jaar geldt geen wachtdag, dus je krijgt meteen vanaf de eerste ziektedag uitbetaald.

Begeleiding bij ziekte en re-integratie

Bij langdurige ziekte zijn jij en je werkgever samen verantwoordelijk voor je herstel en terugkeer naar werk. Je leidinggevende en de bedrijfsarts helpen je bij je re-integratie. De bedrijfsarts stelt vast welke werkzaamheden je nog kunt uitvoeren, zodat je zoveel mogelijk betrokken blijft bij het werkproces.

Het doel is om snel terug te keren naar het arbeidsproces, indien mogelijk met aangepaste taken. Bij Lidl wordt er in samenwerking met de afdeling Vitaliteit gekeken naar wat je nog wel kunt doen om zoveel mogelijk in het werkproces te blijven.

Re-integratie en de Wet verbetering Poortwachter

Binnen zes weken na je ziekmelding moet er een plan van aanpak worden opgesteld om je terugkeer naar werk te bevorderen. Dit plan wordt regelmatig geëvalueerd en aangepast. Als het niet mogelijk is om terug te keren in je eigen functie, wordt er gekeken naar ander passend werk binnen of buiten de organisatie (tweede spoor).

Werk je niet actief mee aan je re-integratie, dan kan je werkgever besluiten om je loon tijdelijk stop te zetten. Het is dus belangrijk om samen te blijven werken met je leidinggevende en de bedrijfsarts en de adviezen op te volgen.

Ziekte na twee jaar: WIA-aanvraag

Als je na twee jaar nog steeds ziek bent, kun je een WIA-uitkering (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) aanvragen. Na twee jaar vervalt de loondoorbetalingsverplichting van je werkgever, tenzij de re-integratie niet volgens de regels is verlopen.

Speciale omstandigheden: zwangerschap en ziekte

Bij bijzondere omstandigheden, zoals zwangerschap, gelden er specifieke regels voor ziekteverzuim. Als je ziek bent door je zwangerschap, wordt dit anders behandeld dan regulier ziekteverzuim. Zwangerschapsgerelateerde klachten vallen onder het zwangerschaps- en bevallingsverlof, waarvoor andere regels gelden. Gedurende deze periode heb je recht op volledige loondoorbetaling. Dit betekent dat je werkgever je salaris blijft uitbetalen alsof je aan het werk bent, en het gaat niet ten koste van je reguliere verlofdagen.

Het is belangrijk om dit tijdig te melden bij je leidinggevende en de afdeling HR, zodat zij de nodige maatregelen kunnen treffen en jouw rechten gewaarborgd blijven.

Hulpkrachten en ziekte

Hulpkrachten hebben dezelfde rechten en plichten bij ziekte als vaste medewerkers. Ook zij moeten zich correct ziekmelden en blijven deelnemen aan het re-integratieproces als dit van toepassing is.

Conclusie

Ziek zijn komt voor, maar het is belangrijk om te weten wat je rechten en plichten zijn tijdens deze periode. Door je ziekmelding goed en op tijd door te geven, weet je precies waar je aan toe bent wat betreft loondoorbetaling en de begeleiding bij je herstel. Onthoud dat je nooit verplicht bent medische details te delen met je leidinggevende en dat je als medewerker niet zelf verantwoordelijk bent voor het regelen van vervanging bij ziekte. Zo ben je goed voorbereid en voorkom je onduidelijkheden of problemen tijdens je herstel.

Heb je nog vragen over hoe zaken in de supermarkt werken of wat de wet- en regelgeving is? Aarzel dan niet om mij te benaderen. Ik probeer dit zo goed mogelijk voor je uit te zoeken en uit te leggen. Vragen kunnen worden ingestuurd via hoewerkthet@outlook.com.

Geef een reactie