Je bekijkt nu Wat is het verschil tussen een Arboarts en bedrijfsarts?

Wat is het verschil tussen een Arboarts en bedrijfsarts?

In mijn vorige blog in de rubriek “Hoe werkt het” heb ik uitgelegd hoe ziekmelden in de supermarkt werkt. Kort daarna kreeg ik een vraag die hier goed bij aansluit. Een lezer, die momenteel in de ziektewet zit, vroeg: wat is het verschil tussen een arboarts en een bedrijfsarts? Ook vroeg deze persoon zich af: wat mag een arts delen met de werkgever en wat kun je doen als je het niet eens bent met het oordeel van de arts?

Dit zijn belangrijke vragen, vooral als je ziek bent en afspraken hebt met deze artsen. In deze blog leg ik alles stap voor stap uit, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Mocht je mijn vorige blog over ziekmelden in de supermarkt nog eens willen lezen of nog niet gelezen hebben, klik dan op deze link: Hoe werkt het: ziekmelden in de supermarkt.

Het verschil tussen een Arboarts en een bedrijfsarts

Hoewel de termen “arboarts” en “bedrijfsarts” vaak door elkaar worden gebruikt, zijn het verschillende professionals met verschillende taken:

  • Bedrijfsarts: Dit is een arts die speciaal is opgeleid in arbeid en gezondheid. Een bedrijfsarts is verantwoordelijk voor het begeleiden van werknemers tijdens hun ziekte en re-integratie. Deze arts werkt meestal voor een arbodienst, maar kan ook zelfstandig werken. Bedrijfsartsen hebben specifieke kennis van de arbeidsomstandigheden en helpen werknemers terug te keren naar werk.

  • Arboarts: Een Arboarts heeft medische kennis, maar is vaak minder specifiek opgeleid in de relatie tussen werk en gezondheid dan een bedrijfsarts. Deze arts kan worden ingeschakeld voor algemene ondersteuning op het gebied van verzuim, maar een Arboarts mag niet zelfstandig beslissingen nemen over re-integratie en keuringen zoals de bedrijfsarts dat doet. Vaak wordt een Arboarts betrokken bij preventieprogramma’s en algemene gezondheidsvraagstukken op de werkvloer.

Samenwerking met Healthcare als Arbodienst

Lidl werkt samen met Healthcare als arbodienst om het verzuimbeleid en de begeleiding van zieke werknemers te regelen. Healthcare biedt professionele ondersteuning bij de re-integratie van werknemers, het verminderen van ziekteverzuim en het verbeteren van arbeidsomstandigheden.

Healthcare staat bekend om zijn persoonlijke benadering en maatwerk voor zowel werkgevers als werknemers. Ze zorgen voor de juiste begeleiding door ervaren bedrijfsartsen en Arboartsen, en bieden oplossingen op het gebied van preventie en duurzame inzetbaarheid. Lidl maakt gebruik van deze expertise om ervoor te zorgen dat het proces van ziekmelden en re-integreren goed verloopt, en dat werknemers de juiste zorg en ondersteuning krijgen.

Diensten van Healthcare

Healthcare biedt onder andere de volgende diensten:

  • Verzuimbegeleiding en re-integratie: Ze begeleiden werknemers vanaf het moment van ziekmelding en zorgen ervoor dat er binnen de wettelijke kaders van de Wet verbetering poortwachter wordt gewerkt.
  • Bedrijfsartsen en Arboartsen: Healthcare beschikt over een netwerk van professionals die gespecialiseerd zijn in werk gerelateerde gezondheid.
  • Preventieprogramma’s: Ze werken samen met werkgevers om ziekteverzuim te voorkomen door risicofactoren vroegtijdig te signaleren en aan te pakken.

Met deze samenwerking zorgt Lidl ervoor dat hun werknemers professionele begeleiding krijgen tijdens ziekte en dat ze op een veilige en verantwoorde manier kunnen terugkeren naar hun werk.

Wat mag een arts delen met je werkgever?

Het is belangrijk om te weten dat zowel een bedrijfsarts als een arboarts gehouden zijn aan strikte privacyregels. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) beschermen je medische gegevens. Dit betekent dat de arts nooit zonder jouw toestemming medische details mag delen met je werkgever.

Wat mogen ze wél delen?

  1. De verwachte duur van je ziekteverzuim.
  2. Wat je wel en niet kunt doen in het kader van werk (bijvoorbeeld: “de werknemer mag geen fysiek zwaar werk doen”).
  3. Eventuele aanpassingen die nodig zijn op de werkvloer.
  4. De vooruitzichten van je herstel en je re-integratie.

Medische diagnoses, behandelingen of persoonlijke gegevens mogen niet met je werkgever worden gedeeld.

Wat als je het niet eens bent met het oordeel van de arts?

Het kan gebeuren dat je het niet eens bent met de bevindingen van de bedrijfsarts of arboarts. Misschien ben je het niet eens met het oordeel over je arbeidsgeschiktheid of het voorgestelde re-integratieplan. Wat kun je dan doen?

  1. Overleg met de arts: Het is altijd verstandig om eerst in gesprek te gaan met de bedrijfs- of arboarts en je zorgen uit te spreken. Soms kunnen misverstanden of onduidelijkheden in zo’n gesprek worden opgelost.

  2. Second opinion aanvragen: Als je na het gesprek nog steeds twijfels hebt, heb je het recht om een second opinion aan te vragen bij een andere bedrijfsarts. Dit is vastgelegd in de Wet verbetering poortwachter. Deze second opinion wordt meestal betaald door de werkgever, maar moet wel via de bedrijfsarts worden aangevraagd.

  3. Bezwaar maken bij het UWV: Als je ook na een second opinion het niet eens bent met het oordeel, kun je een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV. Dit is een onafhankelijk oordeel over jouw situatie.

  4. Rechtsbijstand of vakbond: Mocht het conflict aanhouden, dan kun je juridische stappen overwegen of ondersteuning vragen van je vakbond. Zij kunnen je adviseren over vervolgstappen en je helpen bij eventuele geschillen.

Rol van de Casemanager

De casemanager speelt een centrale rol in het verzuimproces. Dit is meestal iemand van HR of de leidinggevende die verantwoordelijk is voor het verzuimtraject. De casemanager coördineert de communicatie tussen jou, de bedrijfsarts en je werkgever. Deze persoon houdt bij of alle stappen volgens de regels van de Wet verbetering poortwachter worden gevolgd en kan een belangrijke rol spelen als er misverstanden ontstaan.

Zorg dat je goed contact houdt met de casemanager, zodat je precies weet wat er van jou wordt verwacht en wat de volgende stappen zijn.

Wet verbetering poortwachter: wat zegt de wet?

De Wet verbetering poortwachter regelt het proces van re-integratie. De wet legt zowel jou als de werkgever verplichtingen op om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk weer (gedeeltelijk) aan het werk kunt. Hieronder een kort overzicht van het stappenplan dat in de eerste twee ziektejaren gevolgd moet worden:

  1. Week 1 tot 6: Ziekmelding en eerste contact met de bedrijfsarts.
  2. Week 6: Probleemanalyse door de bedrijfsarts, waarin hij of zij kijkt wat je nog kunt doen en hoe je kunt herstellen.
  3. Week 8: Plan van aanpak opstellen samen met de werkgever.
  4. Elke 6 weken: Evaluaties en bijstellingen van het plan van aanpak.
  5. Na 1 jaar ziekte: Eerstejaarsevaluatie.
  6. Na 2 jaar ziekte: Beoordeling of je in aanmerking komt voor een WIA-uitkering.

Het is belangrijk dat je actief meewerkt aan je re-integratie, want dat is een van je plichten volgens de wet.

Tips voor het gesprek met de bedrijfsarts of arboarts

Een goed gesprek met de bedrijfsarts of arboarts kan veel onduidelijkheid wegnemen. Hier zijn een paar tips om je voor te bereiden:

  • Bereid je goed voor: Maak van tevoren een lijst met je klachten en hoe deze je werk beïnvloeden.
  • Wees eerlijk: Vertel wat je wel en niet kunt doen, maar probeer ook vooruit te kijken naar wat mogelijk is.
  • Vraag door: Als je iets niet begrijpt of twijfels hebt over het oordeel van de arts, wees niet bang om vragen te stellen.

Op deze manier zorg je ervoor dat je goed geïnformeerd bent en het gesprek zo soepel mogelijk verloopt.

Voorbeeld uit de praktijk

Stel, je hebt een afspraak bij de bedrijfsarts en deze geeft aan dat je binnen vier weken weer volledig aan het werk kunt, terwijl jij voelt dat dit te snel is. Je bespreekt dit met de arts, maar blijft met twijfels zitten. In dit geval kun je een second opinion aanvragen. Dit betekent dat een andere bedrijfsarts jouw situatie beoordeelt en zijn of haar oordeel geeft. Als ook de second opinion niet aansluit bij jouw gevoel, kun je een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV. Zo weet je zeker dat je oordeel door een onafhankelijke instantie wordt bekeken.

Handige links en contactinformatie

Voor meer informatie over ziekteverzuim, bedrijfsartsen en je rechten kun je de volgende websites bezoeken:

Heb jij ook vragen over hoe zaken werken in de supermarkt of over wet- en regelgeving rondom werk? Stuur me gerust een mail via hoewerkthet@outlook.com. Ik probeer elke vraag zo goed mogelijk te beantwoorden en onderzoek te doen waar nodig!

Zo blijf je altijd goed geïnformeerd

Geef een reactie