Je bekijkt nu #Waardeeronswerk: De strijd voor echte waardering duurt voort!

#Waardeeronswerk: De strijd voor echte waardering duurt voort!

Welkom bij deze editie van In the Spotlight, waarin ik terugblik op de Week van de Supermarktmedewerkers en DC’ers van 2020 en de lessen die we vandaag de dag nog steeds meenemen. Tijdens de eerste coronapandemie lieten we met een speciale driedelige videoreeks zien hoe supermarktmedewerkers en DC’ers onvermoeibaar klaarstonden om Nederland te bevoorraden. Veiligheid, zekerheid en waardering stonden toen centraal, met sterke verhalen van collega’s die hun ervaringen deelden over de toenemende werkdruk, het gebrek aan ontwikkelkansen, en de minimale waardering vanuit hun werkgevers.

Fast forward naar 2024, en opnieuw staan we op een kantelpunt in de strijd voor een eerlijke cao. Ondanks vier onderhandelingsrondes hebben werkgevers een mager eindbod neergelegd dat de inzet van jullie, de medewerkers die dag in, dag uit de supermarkten draaiende houden, volledig negeert. In deze blog blik ik terug op de week van de Supermarktmedewerkers en ga ik in op de actuele cao-onderhandelingen, waarin opnieuw duidelijk wordt dat we samen moeten blijven opkomen voor een cao die recht doet aan ons werk. Tijd om opnieuw de hashtag #waardeeronswerk te gebruiken en te laten zien dat zonder onze inzet de supermarkten niet zouden draaien en geen winsten zullen behalen.

Lees verder om te ontdekken waarom onze strijd nog steeds actueel is, en hoe we gezamenlijk opkomen voor veiligheid, zekerheid en echte waardering.

Terugblik op 2020: De stem van de Supermarktmedewerkers in beeld - Veiligheid, Zekerheid en Waardering

In 2020, tijdens de eerste coronapandemie, hebben we de verhalen gehoord van supermarktmedewerkers en DC’ers die dagelijks het werk deden dat Nederland draaiende hield. Tijdens de Week van de Supermarktmedewerkers en DC’ers was er een 3-luik waarin veiligheid, zekerheid, en waardering centraal stonden. Dat was een tijd waarin de uitdagingen voor de werknemers glashelder zichtbaar werden, maar de situatie is helaas niet veranderd.

Dag 1 – Veiligheid

De eerste video focuste op veiligheid. Hoe was het werken in de supermarkt veranderd sinds het uitbreken van de coronacrisis? Kaderleden deelden hun ervaringen over hoe de pandemie hun werk beïnvloedde. Denk aan de nieuwe veiligheidsmaatregelen, de veranderde omgang met klanten en de extra werkdruk. Herkenbaar, toch?

Dag 2 – Zekerheid

De tweede dag stond in het teken van zekerheid. Welke ontwikkelmogelijkheden heb je als medewerker in deze sector? Hoe zeker ben je van je baan? Heb je controle over je werktijden, en hoe flexibel moet je zijn? Kaderleden vertelden over hun perspectieven en zorgen.

Dag 3 – Waardering

Op de derde dag van deze speciale week draaide alles om waardering. Kunnen medewerkers rondkomen van hun loon? Is er voldoende oog voor hun inzet, of draait het vooral om de winstcijfers? Zijn er doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie? Kaderleden deelden hun ervaringen.

Deze video’s toonden de uitdagingen waar supermarktmedewerkers en DC’ers mee te maken hebben. De verhalen van mezelf, Gaby en Victor waren bijzonder herkenbaar. Het toonde aan dat er nog veel te verbeteren valt op de werkvloer, van betere loonafspraken tot meer doorgroeimogelijkheden en werkzekerheid.

Vergelijkbare situatie in 2024: nog steeds geen echte waardering

We zitten momenteel midden in de cao-onderhandelingen, en opnieuw blijkt dat werkgevers niet bereid zijn om te luisteren naar de werknemers die hun bedrijf draaiende houden. Voor de vierde keer hebben FNV en CNV onderhandeld met de werkgevers over een nieuwe cao Supermarkten. Vóór het laatste overleg heeft de FNV een petitie overhandigd met duizenden handtekeningen, maar de werkgevers trekken zich daar niets van aan. Ze kwamen met een eindbod zonder enig respect voor onze inzet.

Wat stellen de werkgevers ook al weer voor? Een cao voor 12 maanden, met een loonsverhoging van slechts 3%, die pas vanaf 1 januari 2025 ingaat. Dit terwijl onze laatste loonsverhoging in september 2023 was. Er zijn geen afspraken gemaakt over veilig werken in de winkel, ondanks dat het meldpunt ‘Agressie aan de zelfscankassa’ volloopt met zorgwekkende verhalen. Ook ontbreekt iedere toezegging over werkdruk, functiewaardering, de afschaffing van het jeugdloon en opleidingsmogelijkheden. Kortom, alle zaken die voor ons belangrijk zijn, worden afgedaan met een schamele loonsverhoging.

Onacceptabel voorstel

Dit voorstel is onacceptabel! Als de werkgevers enig respect hadden voor ons allemaal, zouden ze met een fatsoenlijk loonbod en inhoudelijke voorstellen komen. Het is hoog tijd dat we de waardering en het respect krijgen die we verdienen, net zoals in 2020, toen we al om betere arbeidsomstandigheden vroegen. Misschien is dit wel hét moment om de hashtag #waardeeronswerk weer van stal te halen!

Hoe nu verder?

FNV gaat nu samen met hun kaderleden zich beraden over de volgende stappen. Jullie worden op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Net als in 2020, blijft het van groot belang dat we onze ervaringen en verhalen delen. Samen kunnen we de druk opvoeren om eindelijk die eerlijke cao te krijgen die we verdienen.

#Waardeeronswerk - Het Is tijd voor Actie

In 2020 lieten we al zien hoe belangrijk de supermarktmedewerkers en DC’ers zijn voor het dagelijkse leven. Nu, in 2024, is het moment daar om opnieuw duidelijk te maken dat zonder ons, de supermarkten niet kunnen draaien. De hashtag #waardeeronswerk blijft actueler dan ooit. We willen echte erkenning, en dat begint met eerlijke afspraken in onze cao.

Doe mee als het moment daar is, deel je ervaringen en laten we samen zorgen voor de waardering en de voorwaarden die we verdienen. Samen sterk voor een betere cao!

Geef een reactie