De afgelopen dagen heb ik veel vragen gekregen van collega’s en con-collega’s over werken op Sinterklaasavond. Veel van hen zijn zonder overleg ingepland na 18.00 uur, terwijl ze deze avond juist graag vrij hadden willen houden. Dit heeft me geïnspireerd om deze blog te schrijven en duidelijkheid te geven over wat er in de VGL Supermarkt-cao staat en wat je rechten zijn.
Wat zegt de cao over Sinterklaasavond?
De VGL Supermarkt-cao is heel specifiek als het gaat om werken op Sinterklaasavond. Hier is de exacte tekst:
- Artikel 4.4:
“De werknemer kan op de avonden van Goede Vrijdag en 4 mei (Dodenherdenking) na 19.00 uur niet worden verplicht om te werken.
De werknemer kan niet worden verplicht om op de avond van 5 december na 18.00 uur te werken.”
Dit betekent dat je vanaf 18.00 uur niet verplicht mag worden om te werken op Sinterklaasavond. Dit recht is vastgelegd in de cao en is bedoeld om werknemers de gelegenheid te geven deze avond met familie en vrienden door te brengen.
Wat betekent dit concreet?
Vrij zijn na 18.00 uur:
Als je niet wilt werken op Sinterklaasavond, hoef je dat na 18.00 uur niet te doen. Je werkgever kan je hier niet toe verplichten.Diensten vóór 18.00 uur:
Voor werktijden vóór 18.00 uur gelden de normale afspraken uit je rooster. Je kunt in principe gewoon worden ingeroosterd voor werk op deze tijden.Vrijwillig werken na 18.00 uur:
Als je wél wilt werken na 18.00 uur, bijvoorbeeld omdat je geen plannen hebt, mag dat, maar het moet op vrijwillige basis zijn.
Je leidinggevende moet het vragen
Het is belangrijk dat je leidinggevende je expliciet vraagt of je na 18.00 uur op Sinterklaasavond wilt werken voordat de planning wordt gemaakt. Wordt dit niet gedaan en ben je alsnog ingeroosterd zonder dat jij hiermee hebt ingestemd? Dan mag je weigeren om te werken. Dit recht is gebaseerd op artikel 4.4 van de cao.
Geef je beschikbaarheid op tijd aan
Om misverstanden en problemen te voorkomen, is het slim om je beschikbaarheid voor Sinterklaasavond op tijd door te geven. Zo weet je leidinggevende dat je na 18.00 uur niet beschikbaar bent, of juist wel bereid bent om te werken. Dit zorgt ervoor dat de planning op tijd en correct wordt gemaakt, en voorkomt last-minute gedoe.
Waarom is dit belangrijk?
Sinterklaasavond is een traditie die voor veel mensen in Nederland belangrijk is. Door deze bepaling in de cao krijgen supermarktmedewerkers de mogelijkheid om zonder verplichtingen van deze avond te genieten. Het toont aan dat er aandacht is voor de balans tussen werk en privé, zelfs in drukke sectoren zoals de supermarkten.
Wat kun je doen als je werkgever zich niet aan de cao houdt?
Als je merkt dat je werkgever je toch probeert te verplichten om na 18.00 uur te werken op Sinterklaasavond, kun je het volgende doen:
- Wijs je werkgever op artikel 4.4 van de VGL Supermarkt-cao.
- Neem contact op met je vakbond, zoals de FNV, om ondersteuning te krijgen.
- Meld problemen bij de FNV Lidl Kadergroep via ons bekende e-mailadres.
Samen zorgen voor naleving van afspraken.
De cao is er om jouw rechten te beschermen. Heb je vragen of problemen met werken op Sinterklaasavond? Laat het ons weten via lidlkadergroep@gmail.com. Samen zorgen we ervoor dat jouw rechten worden gerespecteerd!
Dit delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Threads (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)