Op vrijdag 20 september kwamen in Amsterdam vakbondsleiders en vakbondsactivisten uit meer dan 16 landen bijeen tijdens de UNI Commerce Schwarz Group Organizing Network Meeting. De bijeenkomst werd geopend door Onur Bakir, Coordinator Uni Commerce en Mathias Bolton, hoofd van UNI Commerce bij UNI Global Union, Fatma Bugdayci, vakbondsbestuurder bij FNV Handel, en Adrian Durtschi, hoofd van UNI Score (Strategic Campaigns, Organizing, Research and Education) bij UNI Global Union. FNV was samen met UNI Global Union de organisator van deze belangrijke bijeenkomst. In hun openingswoorden benadrukten de sprekers het belang van internationale samenwerking en het versterken van het netwerk van werknemers bij zowel Lidl als Kaufland.
Vakbonden uit onder meer Duitsland, Spanje, Finland, Tsjechië en Italië waren vertegenwoordigd, evenals de FNV, die met een delegatie van de FNV Lidl Kadergroep aanwezig was.
Gemeenschappelijke uitdagingen bij Lidl en Kaufland
Tijdens de bijeenkomst werd besproken hoe werknemers van Lidl en Kaufland in verschillende landen te maken hebben met dezelfde uitdagingen, zoals werkdruk en arbeidsvoorwaarden. Verschillende landen gaven presentaties over hun ervaringen met het werk bij Lidl en Kaufland in hun eigen land. Hierdoor kregen deelnemers een goed beeld van de gemeenschappelijke problemen, maar ook van de verschillen waarmee medewerkers in de diverse landen te maken hebben.
De kracht van internationale samenwerking
Een hoogtepunt van de bijeenkomst was de aanwezigheid van Tuur Elzinga, de voorzitter van de FNV. Elzinga sprak over het belang van internationale samenwerking tussen vakbonden. Hij benadrukte dat we met z’n allen sterker staan als we als één netwerk opereren en dat het delen van informatie cruciaal is om de positie van werknemers wereldwijd te verbeteren. “We moeten met elkaar blijven delen en leren van de ervaringen van anderen, zodat we sterker staan in onze strijd voor betere arbeidsomstandigheden,” aldus Elzinga.
Het Doel: Wereldwijde afspraken met de Schwarz Group
Deze internationale samenwerking via UNI Global Union, met de ondersteuning van de FNV, is een belangrijke stap richting een krachtig netwerk van Lidl- en Kaufland-werknemers. Het doel is om gezamenlijk sterker te staan en toegang te krijgen tot de Schwarz Group in Duitsland, zodat er afspraken kunnen worden gemaakt op mondiaal niveau.
Mondiaal niveau betekent dat afspraken of acties worden gecoördineerd en uitgevoerd over de hele wereld, in plaats van alleen binnen één land of regio. Dit is belangrijk omdat bedrijven zoals de Schwarz Group (waar Lidl en Kaufland onder vallen) wereldwijd actief zijn. Door op mondiaal niveau afspraken te maken, kunnen werknemers in verschillende landen profiteren van dezelfde verbeteringen in arbeidsvoorwaarden. Dit voorkomt dat bedrijven gebruik maken van zwakkere arbeidswetten in bepaalde landen en zorgt voor gelijkheid en rechtvaardigheid voor alle werknemers, ongeacht waar ze werken.
Onze bevindingen: Schwarz Group moet verbeteren
Uit ons onderzoek blijkt dat de Schwarz Group, het moederbedrijf van Lidl en Kaufland, meer moet doen om vakbondsrechten te respecteren en te waarborgen dat de arbeidsomstandigheden in lijn zijn met internationale normen. Dit kan alleen worden bereikt door samen te werken met UNI Global Union en zijn bondgenoten. We roepen de Schwarz Group op om samen te werken aan een transparant beleid dat de rechten van werknemers centraal stelt. Dit betekent dat de Schwarz Group niet alleen vakbonden moet erkennen, maar ook actief moet werken aan het naleven van due diligence-verplichtingen.
Due diligence verwijst naar de verantwoordelijkheid van bedrijven om risico’s voor mensenrechten, arbeidsrechten en milieuvervuiling binnen hun toeleveringsketens te identificeren, te voorkomen, te mitigeren en erover te rapporteren. Dit betekent dat bedrijven, zoals de Schwarz Group, proactief moeten zijn in het onderzoeken van hun activiteiten en leveranciers om ervoor te zorgen dat er geen misstanden plaatsvinden. Ze moeten ook transparant zijn in het rapporteren van deze risico’s en de maatregelen die ze nemen om ervoor te zorgen dat de rechten van werknemers, zoals het recht op vakbondsvertegenwoordiging, worden gerespecteerd.
Kortom, due diligence houdt in dat een bedrijf verantwoordelijkheid neemt voor de volledige keten van productie en dienstverlening, en zorgt voor naleving van ethische en wettelijke normen. In dit proces speelt samenwerking met vakbonden een cruciale rol om ervoor te zorgen dat de stem van de werknemer wordt gehoord en gerespecteerd.
Waarom internationale samenwerking cruciaal is
Internationale samenwerking is essentieel omdat grote bedrijven zoals Lidl en Kaufland wereldwijd opereren en vaak profiteren van verschillen in arbeidswetten en omstandigheden tussen landen. Door vakbonden en werknemers van over de hele wereld samen te brengen, kunnen we deze bedrijven op een wereldwijd niveau aanpakken. Dit zorgt ervoor dat arbeidsrechten en voorwaarden niet alleen nationaal, maar ook internationaal worden verbeterd. Bovendien biedt het delen van kennis en strategieën tussen vakbonden in verschillende landen de kans om sneller en effectiever oplossingen te vinden voor gemeenschappelijke problemen. Samen kunnen we sterke druk uitoefenen op multinationals om mondiale afspraken te maken die gunstig zijn voor werknemers, ongeacht in welk land ze werken.
Een toekomst vol samenwerking
Dit is echter nog maar het begin. De samenwerking krijgt in de toekomst zeker een vervolg, waarbij UNI en alle vakbonden zich blijven inzetten om een bredere alliantie te smeden. Naar verwachting zullen steeds meer vakbonden zich aansluiten bij dit netwerk, om zo de positie van werknemers wereldwijd verder te versterken.
Call to action
Werk jij bij Lidl of Kaufland en wil jij je ook sterk maken voor betere arbeidsomstandigheden? Sluit je dan aan bij een vakbond en word deel van dit groeiende internationale netwerk! Samen staan we sterker en kunnen we wereldwijd verandering afdwingen. Heb jij problemen op de werkvloer of loop je ergens tegenaan? Meld dit dan bij de FNV Lidl Kadergroep via dit e-mail adres. Wil je meer informatie neem dan contact op met de FNV of kijk op hun website. Wil je meer weten over UNI Global Union lees dan deze blog van mij of kijk eens op de website van de UNI Global Union.
Dit delen:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)